MaPZS

Razmišljanja, predavanja, daljši prispevki

Moderator: Vse

Sporočilo
Avtor
andreja
Prispevkov: 53
Pridružen: Januar 1, 2023, 5:15 pm

MaPZS

#1 Neprebrana objava Napisal/-a andreja »

MaPZS

Dobršen del majske številke PV je tematsko posvečen maPZS. Nekateri imamo od predstavljenih (ravno) drugačne "izkušnje".
Sledeče je glede na delež populacije vseh (planincev) zanemarljivo, a tudi po planinski etiki naj se posveti četudi le posameznim izjemam. In hvala, dokler je še (lahko) tako.

Priznamo, da smo (za zdaj) obupali z uporabljanjem tega digitalnega spletnega mesta; vajeni še časov pisanja pisem pa dajemo v objavo Pismo bralcem.
Namreč, smo manjšina posameznikov, ki ostajamo (tudi zaradi napisanega v nadaljevanju) konservativni: (še vedno) nas bolj prepriča papirnat (čeprav raztrgajoč) zemljevid kot digitalni (sploh ko ima manj osnovnih informacij: npr. vnesenih vrhov - in celo brez višin, stezic). In ker ne nosimo GPS naprav (razen klasičnega kompasa), gremo na več izboklin, da si (morda) določimo pravi vrh.
Še toliko uvodnega: skušamo se vseeno korakoma posodabljati, tudi s prehodom v digitalizacijo (P. S.: knjižnice namreč raje zavržejo razpočene papirnate zemljevide, namesto da bi jih vsaj zalepili - kljub še kot edinemu javnemu viru, da pridemo do njih; za nove ponatise pa očitno itak ne bo več potrebe).

Naj za začetek morda nasmejemo digitalce (zaradi konkretnih izkušenj): v zakotni samoti si najprej moramo vzeti še dodatno časovno predolgi odmor, da se maPZS ponovno naloži, prikaže. (Pametno napravo imamo namreč izklopljeno - tudi postavljavci tega digitalnega maPZS potrjujete, da pre-hitro prazni baterijo "ta pametnega".) Ja, žal, kdaj le utopično upajoč vztrajamo (brez doseženega rezultata) z ohlajanjem lastnih teles (zaradi že prej nakazanega), in se "nazadnje" poslužujemo "klasik"; pa naj bog oprosti takratnim kletvicam kot posledice neuspešnih poskusov za nas neustreznih oz. brezuspešnih sodobnih digitalizacij.

Najprej, po naše: Pogled na osnovno stran je zmazek: okranjcljano s krogci in številkami (in nam ni znano, kaj to pomeni - verjetno pa nas, manjšino?, sploh ne zanima; še bolj: tega si sploh ne želimo, ne znamo - ali se sploh da - izklopiti). Gorje, če kliknemo nanj: najprej se prikaže reklama (itak jasno: nič zastonj ni zaman).
A to še ni vse, glede okraskov: so še taki črne barve na modri podlagi … večino tega (če ne vse) bi lahko dali v "meni" (filter?). Ta je namreč napolnjen (za nas) nekoristnimi "informacijami" (smo namreč v hribih in bi radi prišli recimo na ciljni vrh - to je vse). Na že tako (pre)majhni mobilni napravi (pomislite, papirnati zemljevid lahko normalno raztegnemo: pogledamo tudi, kaj je levo, desno, naokrog) nam podatke prekrivajo tisti krogi, elipse ...

Aha: maPZS nam kaže celo Slovenijo (Google in kateri drugi digitalni zemljevid je pametnejši: pokaže trenutno lokacijo).
Pravzaprav popravek: v tistih hribih (takrat, ko bi to res potrebovali) vidimo samo bel ekran z obstanskimi krogci - zemljevida ne dočakamo, da ga naloži.

S poskušanjem (ko "okrasne" ikonce ne ponudijo tega željenega - ali pa pač smo premalo pametni, da bi to znali in uspeli; pa tretja možnost: da v "naravi" odmaknjenem hribovju ne "lovi" - lovijo pa druge, tudi zemljevidne aplikacije) gremo v iskalnik in vpišemo nek večini planincev poznani vrh (ker če vpišemo nekega "brezpotnega", aplikacija ne ve zanj; opomba: doma pa to deluje, a žal pokaže le široko področje s to lokacijo, ne pa tudi točkovno tistega vpisanega) v "zračni bližini" (npr. Triglav, če smo v Julijcih; ali pa "vaš" v članku prestavljeni Storžič za področje K in KSA). A potem nam pol spodnjega dela telefona (na domačem računalniku pa obstranskega ekrana) in seveda zemljevida prekrije "balast" (saj bolj veste, na kaj mislimo); in tudi tega se ne uspemo več znebiti: tako imamo le še pol velikosti (majhnosti - saj gre za ekranček) zemljevida, hvala.

Ne zanimajo nas (zato omogočite opcijo izklapljanj oz. "verzijo B") kot glavno vodilo informacije kot: čas za pot (že zaradi svojih let nismo začetniki oz. smo rojeni še pred vseuporabno analogno dobo; in ker smo tudi taki, ki nam ni cilj samo hoja po že znanih uhojenih oz. markiranih poteh.
), o planinskih kočah (velika večina jih je itak na markiranih poteh in že prej nakazana na smerokaznih tablah, morda ni le kakšna zasebna: planšarska, lovska). Sploh nas ne zanima že na osnovni strani prevelik prostor zasedajoča ikona "gozdne učne poti" (sponzor?).
Tudi "verjamemo" v prispevku PV, da ste "vnesli na zemljevid zelo veliko neoznačenih stezic"; žal niste tistih, ki so že na papirnatih zemljevidih in preverjeno še niso zaraščene v naravi.
Za gumbek Pomoč pa velja, kar ste zapisali v prispevku (PV): "… kjer pa resnici na ljubo ni vse podrobno opisano".

Pri koreniti prenovi maPZS tako predlagamo, da povabite par nas analfabetov, da vam pokažemo, kako se nam zatika že pri vaših osnovah.

Škoda, ker se v članku pojavi "z jamstvom Planinske zveze Slovenije" (na srečo oz. diplomatsko si na nekem drugem mestu PZS pravno oz. pilatovsko umiva roke, da nima nič odgovornosti pri vsebini, škodi …: glede na naše reklamacije, torej …)

Naj povzamemo nekaj "začetnih" predlogov za ureditev maPZS:

- Prenovljeni temeljni zemljevid naj vsebuje vsaj vse podatke kot jih že papirnati (vsaj tisti 1 : 25.000; tudi navadnim smrtnikom so v določenih npr. knjižnicah dosegljivi zemljevidi 1 : 10.000 cele Slovenije, del nje pa celo v merilu 1 : 5.000).

- Ma PZS ne kaže točne lokacije (predvsem na brezpotnih področjih): smo na vrhu, kaže pa nekaj drugega (žal uporabljamo tudi še drug digitalni zemljevid: tudi tisti lahko odstopa 50 - 200 m. To nam je nazadnje delalo letos na meji z Rusijo). Se da urediti?

- Ma PZS naj uspe pokazati točno lokacijo trenutnega nahajanja (predhodno pa naj "takoj" naloži zemljevid - ne pa samo beline); na podlagi zapisa v iskalniku naj tudi jasno pokaže na iskano koto.

- Sprejemamo, naj za digitalce (statistično je velika verjetnost, da so bili veliko manj po "hribih" kot mi arhaiki in so posledično tudi manj vajeni "sodelovati" neposredno z naravo oz. okoljem) obstaja opcija o dolžini poti in predvidenem času, zahtevnosti (pa tisti in oni drugi krogci, elipse).
Ponavljamo: a naj bo možnost, ki naj nam ne zaseda vidnega polja s temi informacijami (in reklamami, sponzorji), če jih "nekateri" ne potrebujemo.

- Priznavate tudi: "hitro porablja baterijo" "ta pametnega": naj bo tudi v osnovi opcija, katere vaše "mobilne podatke" naj (ne) posodablja oz. sploh (ne) prikazuje.

Pod črto še:

Smo nesramni z vprašanjem: kolikšen 0,… promil uporabnikov (kaj šele, če štejemo še njihove vsakične zagone aplikacije) pa pošlje povratno informacijo (glede na naslovno ikono na zemljevidu) Poročanje s terena?
Ponavljamo, to namreč krasi (prekriva) osnovno stran in tudi zemljevid (česar papirnati ne počne).

Sledeče napisano pa "v vednost" nenazadnje piaru in nastopačem iz PZS, ko nam pridigate tudi, da naj uporabljamo zemljevide (saj bi lahko podali kritiko tudi čez klasične zemljevide - a to bi bile dodatne "zgodbe"): bolj pometite tudi (najprej) pred lastnim pragom.