Predstavitev namena foruma

.

Moderator: Vse

Sporočilo
Avtor
Uporabniški avatar
Admin
Site Admin
Prispevkov: 1
Pridružen: Marec 1, 2022, 1:17 pm

Predstavitev namena foruma

#1 Neprebrana objava Napisal/-a Admin »

Napotki, pravila, prepovedi:
A) Uvodno
01) Bla-bla (oz. dokaj pomembno nakladanje in droben tisk), je pa vseeno dobrodošlo se seznaniti (četudi zna biti večina večini že jasno logična).
02) Ponavadi marsikdo ne (pre)bere navodil, "saj mora biti vse dovolj jasno". A vseeno: kažemo na napotke, usmeritve - katerih se je priporočljivo (oz. potrebno) držati (da bo prispevek objavljen). Sledeče opombe (nekatere se celo vsebinsko ponavljajo oz. prepletajo) so (morda) lahko dolgočasne, a so načeloma pomembne in zahtevajo upoštevanje.
03) Pravila so zgolj okvirna in nepopolna (sploh ker je človeška *** oz. sposobnost najti luknje), verjetno jih bo potrebno dopolnjevati (ali celo spreminjati).
04) Forum naj tematsko pokriva čim širša področja.
05) Primerno za objavo je vse, ne pa (nujno) kakorkoli vse (predvsem ne karkoli neustreznega ...).
06) Če imajo priznani strokovnjaki (neenaka si) mnenja, želimo vedeti, kako razmišljajo (kaj izjavljajo). Želimo slišati njihove argumente. Nihče od nas ni najbolj pametna oseba; mislimo pa, da lahko mislimo. Kaj če bi prosili za odprto strokovno razpravo na globalni ravni? Radi bi slišali, kaj ima povedati. (VIR: Koronska kriza)
07) Forum naj bi zaradi nas stremel k praktični globinski vsebinski razpravi (čeprav ni vnaprej pričakovana "visoka" intelektualnost oz. nemalokdaj izpade kot tabloidno novinarstvo); očitna plehkost pa ni dobrodošla.
08) Vidik tega foruma je tudi iskati dlake v jajcih in jih (dlake) še cepiti (dlakocepiti); da ne omenjamo vegane in vse, ki jih jajca (oz. "jajca") "ne zanimajo".
09) Ne želimo "pometanja pod preprogo"; tudi "umazano perilo" želimo (o)prati.
10) Če bi si razvrščali po pritrjevanju vsebine: Določeni prispevki vam bodo "ljubi" kot drugi "neljubi" in "vmes" in "čez", kot tudi lahko da "brezvezni" ipd. Ampak, to je forum.

B) Pod črto:
11) Po mnenju Sokrata "bi tudi modre besede, če bi bile zapisane, lahko vodile v zmešnjavo. Ocenjeval je, da pride do težav, kadar se ljudje vprašanj, ki jih sproža neki zapis, lotevajo brez prisotnosti modreca."
"V prvem tisočletju pred Kristusom je fraza 'kajti tako je napisano' pridobila status svetosti.
Prav zato so pisana besedila zahtevala pozornost skupine duhovnikov in pisarjev, ki so bili zadolženi za njihovo interpretiranje in komentiranje."
"Prav zato, ker je branje spodbujalo dvom o svetem, kar je bil prvi korak do bogoskrunstva, ga je srednjeveška Cerkev poskušala preprečevati."
Rimski pesnik Juvenal, ki je umrl v začetku drugega stoletja našega štetja, je bil zaskrbljen zaradi poplave informacij. Humanist Petrarka je v 14. stoletju tarnal, da je v njegovem času vse preveč pisarjev. Renesančni filozof Erazem Rotterdamski je protestiral zaradi 'kopice novih knjig'. Leta 1600 je angleški pisec Barnaby Rich potožil, da je 'ena od velikih bolezni sedanje dobe množina knjig, ki vsakodnevno zasipajo svet z ničevo vsebino'."
"Srednjeveško krščanstvo je bila prva institucija, ki se je soočila z izzivom, kako utrditi svetost besedil in zavreti najedajoči vpliv branja med ljudstvom." (F. Furedi, Moč branja)

C) Sodelavci
12) Novi sodelavci (upravljavci družbenih omrežij), oglasite se:
- Dobrodošli ste strokovnjaki z različnih ustreznih področij, ki lahko pomagate pri določenih potrebah in upravljanju tega foruma.
- Iščemo dodatne moderatorje (do polnosti zasedbe).
- za trženje oglasov ("Tudi mi moramo od nečesa živeti.") …
13) Želimo si, da tudi člani "oglašujete" ta forum drugim (posameznikom in skupinam) preko svojih kanalov obveščanja.
14) Dobrodošlo je pomagati poiskati odgovore, odzive pri strokovnjakih, "profesorjih" (ki pa sami ne bi želeli tu nastopati) ali v (spletnih) medijih.

D) Registracija oz. prijava; moderatorji, administrator
15) Za aktivno sodelovanje na portalu se je potrebno registrirati ucp.php?mode=register ali prijaviti na ucp.php?mode=login&redirect=index.php .
16) Registriranje pod več različnimi vzdevki je prepovedano (sploh če je namen "debatiranje" znotraj iste teme).
17) Forum je moderiran; posledično torej "traja", da se poslani prispevek preko odobritve moderatorja tudi objavi.
18) Kljub moderiranju posameznik v celoti ostaja edini odgovoren za vsebino svoje objave.
19) Kdor s pisanjem povzroča smetenje (tudi prispevke v javnem košu) mu bo začasno ali trajno onemogočeno objavljanje.
20) Moderator ima pravico naročiti uporabniku ustrezno preoblikovanje poslanega prispevka (izražanje, slog, osnovno lektoriranje, ipd.): ali naj to stori sam uporabnik ali mu to kot dobrovoljno pomoč opravi moderator. Po ponovnem potrjevanju obeh sledi javna objava.
21) Moderator sme presoditi, ali prispevek "zahteva" novo temo ali naj se priključi (nadaljuje) neki drugi že obstoječi (po njegovi presoji ustreznejši).
22) Administrator sme področne teme dodajati, spreminjati, jih dodatno komentirati ... (Vnaprejšnje spoznanje: Posamezne področne teme bodo veliko bolj zaživele kot druge.)
23) Administrator lahko tudi (brez pojasnila) izbriše katerikoli prispevek, uporabniški račun.

E) Teme, prispevki, vsebina
24) Naslovi tem (četudi znajo biti populistični) naj izražajo njihovo vsebino.
25) Osnova za novo temo je lahko izjava (tudi vprašujoča): že zapisana (v publikaciji, mediju, ...) ali tudi plod razmisleka; naj bo tehtna (delo ljudi, ki so imeli kaj "pametnega" izreči), zanimiva, provokativna, informativna (za večji krog ljudi) ...
26) Trudimo se držati osnovnih niti teme oz. vsebine. Torej ni ok, če se pogovor (namerno) preusmerja z obravnavane teme.
27) Nadaljnje debate izhajajoč iz izhodiščnega (predhodnega oz. nekje prej objavljenega) prispevka naj potekajo predvsem kot nova dodana vsebina, vsebinski komentar nadgradnja, poglobitev, razširitev, analiza (ki temelji na nekem razmišljanju) … - torej naj ima konkretno dodano vrednost (tako kakovost kot količino). Ne zadošča le ne-strinjanje, oporekanje, nasprotovanje, zanikanje, hvaljenje, zgražanje ...
28) Ne potrdi se tudi objave, če se prispevek ne (dovolj utemeljeno - po presoji moderatorja) nanaša na temo oz. že objavljene prispevke v njej. (Toliko bolj) je priporočljivo ustrezno utemeljiti "čudne" (nenavadne, sporne …) izjave (komentarje, odgovore …).
29) Dobrodošlo je, da so prispevki podkrepljeni z viri.
30) Če je zapis (povzeti) navedek iz nekega vira, naj se upošteva osnove citiranja. Citati (tudi nedobesedni) naj bodo v ležeči pisavi. Uporabimo pa samo tisti del navedka, na katerega se opiramo (ostalo raje nadomestimo s "…"). Tudi to: Pri navajanju (citiranju) besedil se dogaja, da so ta nelektorirana (oz. po ne zdajšnjem pravopisu).
31) Ko navajate (se sklicujete na) že objavljeno besedilo (v temi na tem forumu), povzamete le prvo vrstico (sploh če gre za večvrstični sestavek). (To "okrajšavo" sme urediti tudi moderator.)
32) Pričakuje se, da se tako prispevke (kot odzive nanje) objavlja dovolj pregledno, jasno, slovnično (čim bolj) pravilno.
33) Priporočljivo je, da preden dajemo prispevek v objavo, dovolj dobro (ne le enkrat) pretehtamo podano vsebino.
34) Vprašanja ob besedilu so velikokrat oštevilčena; vabijo, da se jim posvetite z vsebinskim odgovorom.
35) Prispevki naj ne bodo predolgi (presoja moderator).
36) Nekatere vsebine iste teme bi bile daljše, a se nadaljujejo v delih - tako se lahko lažje in pregledneje obdelujejo posamezni odseki.
37) Množično pošiljanje sporočil ali odpiranje tem samo po sebi ni zaželeno.
38) Komentiranje komentarja, ki se ni nanašal na temo, (načeloma) ni možno. (Ne želimo razširjati "megle".)
39) Teme razvrščamo glede na vsebino (ne recimo po viru, prepričanju, verovanju).
40) Komercialni oglasi se objavljajo po predhodnem komercialnem dogovoru.
41) Javni koš: tja pade, kar ni vsebina na temo; ni vsebinski komentar, odgovor; ni ustrezno izoblikovano; preveč slovničnih napak ... (nasploh neprimerna vsebina ne sodi niti v javni koš).

F) Še par prepovedi:
42) Prepovedano je predvsem najprej to, kar je po zakonu prepovedano in kar v osnovi prepovedujejo tudi drugi forumi; razne nestrpnosti; neustrezni (neprimerni, vulgarni ipd. izrazi), pisanje celih besed ali stavkov z velikimi črkami (saj se to razume kot kričanje) …;
prepovedano je seveda, kar je prepovedano z ustavo, zakoni (in uredbami), pomembnimi deklaracijami ...
43) Razpravljamo o vsebini, mnenju drugega; prepovedano pa je o piscu (osebi), ki je registriran na tem forumu.
 

Odgovori