Kviz Joker

Razmišljanja, predavanja, daljši prispevki

Moderator: Vse

Sporočilo
Avtor
Uporabniški avatar
Vse
Prispevkov: 4644
Pridružen: Marec 1, 2022, 7:11 pm

Kviz Joker

#1 Neprebrana objava Napisal/-a Vse »

Kviz Joker na RTV SLO je zdaj že nekaj sezon, skoraj paradna razvedrilna vsebina na tem plačljivem programu.
Podajam pa par vidikov:
- Občutek je (ker nisem obdeloval npr. statistiko), da te ob povprečni razgledanosti bolj rešuje (kadar pač te) sreča kot znanje: ne le, da so vprašanja itak tako raznolika - kažejo namreč na "ponižanje" intelekta, ko tista oz. tisti ne ve "tako banalnih" zadev.
Torej, kdor se ima za intelektualca (ali nosi tovrstno titulo), naj se (raje) ne hodi smešiti (za morebiten tisti neki bruto znesek) pred oči slovenske javnosti - raje niti kot pomoč tekmujočemu, tekmujoči.
- Voditelj M. pa je itak blefer (si ga predstavljate kot tekmovalca - v kolikor bi ga spustili brez predhodnega "predtekmovalnega" testirajočega sita): seveda dobro natreniran, s kilometrino. Izpade pa (številnim) všečen, in to je to (kar pretehta).
P. S.: Od kje pa črpa RTV denar za nagrade (ker da ga baje nima preveč)?

Kviz Joker 2.
Še o voditelju M.: Ko ponuja, namiguje tekmovalcu, naj koristi jokerja - je neiskren (moral bi dodati še vsaj nekaj nelepih opredelitev takega "značaja"). Psihološko (in tudi dejansko) vpliva na njihovo (u)porabo, da saj jih je še veliko. A za 12 vprašanj je dolga pot in vedno jih prehitro zmanjka. In potem (po tem) igralsko komentira: da zdaj pa tekmovalec nima več jokerjev.
Tudi: Glede hitrega branja in možnost dobiti 4 jokerje. Voditelj hitro bere; a četudi bi na vsa vprašanja v hipu in prav odgovoril, bi zmanjkalo časa (jasno, očitna krivda je voditelja, ki vmes zajema sapo, ponavlja odgovor - kakorkoli, sekunde bežijo) doseči maksimalno število dodatnih nagrad.
Tudi: Zlati joker je vreden 100, pravilni odgovori pa na tisoče evrov. Tisti zlati je torej en slab pleh.
O inteligentnosti (težko je biti polno inteligenten - a o "takem", ki se ima, povem). Hecno, ko komentira (ali pa povzame nekaj) in vseka mimo (seveda itak še sam ne ve - tudi po že vsekanem - da je mimo) ...
Prav, pa še: On (M.) se ponaša kot slovenist. In se trudi (pa saj je bil odličnjak), razen kadar je spontan - takrat pa mu uide neslovenistično besedje.
On (M.) se ponaša tudi kot (velik) popotnik. A upa si iti le v turistične dežele, kot večina turistov. A turistično obiskovanje ni popotovanje za izraz popotnik.

Tudi to je vidik kviza: Diamantni maturitetnik narobe odgovori (že) na prvo vprašanje.

Kviz Joker 3.
(kdor pač sploh spremlja RTV oddajo Joker)
"Inteligentni" (o stopnji IQ se ne želim izjasnjevati - pravzaprav gre prej za zelo potencirani ego) in "skoraj vsevedni" (ker je seveda vnaprej seznanjen s pravilnimi odgovori) M. "pametno" in "igralsko obžalujoče komentira, da zakaj se tekmovalec ni odločil za "tisto" (ta pravo rešitev): "Ker ste se spraševali, zakaj … bi vam moralo dati malo misliti, zakaj pa ne. Po navadi je tako." (In M. zaigra po-učiteljski videz - jasno, saj ima "bedaka" na drugi strani svoje mizice).
Le čemu je to svojo natrenirano pametno misel dvakrat dobesedno enako ponovil (teh par izustenih stavkov): ker je že prej zvadil, da jih bo uporabil v primernem trenutku.
Tekmovalec: Zakaj pa potemtakem tista druga dva odgovora tudi nista (pravilna)?
Bogi M. je ostal brez pametnih besed; odgovora na tak komentar ni imel napisanega na svojem zaslončku (v katerega škili).

(Seveda) pravi, da on je na strani tekmovalcev (v - kolikor je; seveda toliko bolj kot je na kateri drugi strani - npr. rtv & co.) potem: ali laže, ali je umsko deformiran …
To je ugotovitev večkratnega spremljanja njegovega komentiranja "čez" tekmovalce.
 

Uporabniški avatar
Vse
Prispevkov: 4644
Pridružen: Marec 1, 2022, 7:11 pm

Re: Kviz Joker

#2 Neprebrana objava Napisal/-a Vse »

P. S.: Še bolj "hecen" je primer na RTV Slo, kviz Joker. Ko prideš na znesek 20.000, ponudijo dodatnih 100 "evrov" (ne gotovine, ampak vrednosti nakupa v določeni trgovini. In zanjo delajo non-stop reklamo v tej oddaji).
Torej ponujajo 0,005 novega deleža. (Ponavljam, ne v gotovini - ker ko greš tja po nakupu, v praksi še doplačaš. Saj, kaj pa boš kupil za okrogel znesek 100?!)
Prav, če hočete v odstotkih, tista številka nič vejica nič itd. je v odstotkih: 0,5 % (ne npr. vsaj 15 %).
 

Odgovori