Banana
Moderator: Vse
Re: Banana
"Ko banana dozori, se po njej razvijejo temne pikice.
Več pikic ima, bolj je bogata s snovmi, ki krepijo obrambni sistem."
"Če jih pustite v šopu, namreč veliko prej dozorevajo in kmalu počrnijo."
Prehitro zorenje lahko preprečite, če:
- jim omogočite pretok zraka;
- jih ne hranite poleg drugega sadja;
- jih postavite na hladno;
- bananine peclje odrežete in odrezano stran namočite v kislino, recimo kis;
- bananine peclje zavijete v plastično folijo;
- v plastično vrečko skupaj z banano dajte malce riža, iz vrečke iztisnite večino zraka in pustite stati kakšno uro. Nato banano 'posušite' s sušilcem za lase. Večina madežev bi morala izginiti. (Vir: 30)
Več pikic ima, bolj je bogata s snovmi, ki krepijo obrambni sistem."
"Če jih pustite v šopu, namreč veliko prej dozorevajo in kmalu počrnijo."
Prehitro zorenje lahko preprečite, če:
- jim omogočite pretok zraka;
- jih ne hranite poleg drugega sadja;
- jih postavite na hladno;
- bananine peclje odrežete in odrezano stran namočite v kislino, recimo kis;
- bananine peclje zavijete v plastično folijo;
- v plastično vrečko skupaj z banano dajte malce riža, iz vrečke iztisnite večino zraka in pustite stati kakšno uro. Nato banano 'posušite' s sušilcem za lase. Večina madežev bi morala izginiti. (Vir: 30)
Re: Banana
Da, obstajajo ljudje, ki jedo olupek in sadje banane.
Neškropljen olupek zavrejo v vodi za pripravo čaja; jih skuhajo z vodo in sladkorjem, da dobijo sladko tekočino; nekateri jih zmešajo v smuti. (Vir: 30)
Neškropljen olupek zavrejo v vodi za pripravo čaja; jih skuhajo z vodo in sladkorjem, da dobijo sladko tekočino; nekateri jih zmešajo v smuti. (Vir: 30)
Re: Banana
"To je plod 3 do 10 metrov visoke bananine palme, ki dobro uspeva v Afriki in Ameriki. Banane rastejo v obliki do 1m velikih grozdov, ki tehtajo 25-50 kg in imajo okoli 300 plodov.
Obiramo zelene banane in jih pakiramo v kartonske škatle, v katerih so plastične vreče, ki so nepropustne za pline. Banane prevažamo z ladjami, s hladilnicami, v katerih uravnavamo temperaturo od 12 - 14,5 °C in RV 90-95 %, saj so izredno občutljive na nizke temperature skladiščenja in hitro počrnijo.
Shranjujemo jih obešene s peclji navzgor, ker so zelo občutljive na pritisk in ker mora med njimi zrak neprestano krožiti." (Vir: 92)
Obiramo zelene banane in jih pakiramo v kartonske škatle, v katerih so plastične vreče, ki so nepropustne za pline. Banane prevažamo z ladjami, s hladilnicami, v katerih uravnavamo temperaturo od 12 - 14,5 °C in RV 90-95 %, saj so izredno občutljive na nizke temperature skladiščenja in hitro počrnijo.
Shranjujemo jih obešene s peclji navzgor, ker so zelo občutljive na pritisk in ker mora med njimi zrak neprestano krožiti." (Vir: 92)
Re: Banana
"Cenjene so kot energijsko bogata in lahko prebavljiva hrana. Banane vsebujejo 71 % vode, 19,2 % ogljikovih hidratov (sadni sladkor in škrob), beljakovine, A vitamin in mineralne snovi.
Najbolj cenjene so sadne banane: gros michel in kanadska banana ..." (Vir: 92)
Najbolj cenjene so sadne banane: gros michel in kanadska banana ..." (Vir: 92)
Re: Banana
"Banane so četrto najpomembnejše živilo na svetu." (Vir: 50)
Re: Banana
Slovenci jih pojemo 2 tisoč ton na mesec. (Vir: 50)
Re: Banana
Ekvador je največji izvoznik banan na svetu. (Vir: 50)