Begunci, migranti
Moderator: Vse
Begunci, migranti
Zvone Šeruga: "To so ljudje, ki si zaslužijo boljše življenje.
Po drugi strani pa je na primer Afrika bogata celina, bistveno bogatejša od Evrope. Afričani bi s svojim odnosom do dela vsako leto znova umrli od lakote, če bi zapadel sneg in ne bi imeli drevesa ali zemlje, ki jih hrani. Lahko bi si naredili bogato življenje, ne bi jim bilo treba nikamor hoditi." (Vir: 14)
Po drugi strani pa je na primer Afrika bogata celina, bistveno bogatejša od Evrope. Afričani bi s svojim odnosom do dela vsako leto znova umrli od lakote, če bi zapadel sneg in ne bi imeli drevesa ali zemlje, ki jih hrani. Lahko bi si naredili bogato življenje, ne bi jim bilo treba nikamor hoditi." (Vir: 14)
Re: Begunci, migranti
Zvone Šeruga: "A krutost in požrešnost njihovih voditeljev in bogatega sloja ne poznata meja. Vse bogastvo hočejo zase. Za druge ne ostane nič. Otrok, ki se je rodil v vasici z ogromno zemlje, ni kriv, da je odrasel v mladeniča, ki nima nič in misli, da je Evropa dežela priložnosti." (Vir: 14)
Zvone Šeruga: "Pa vse te vojne, na katere mali človek nima vpliva, lahko samo beži pred njimi." (Vir: 14)
Zvone Šeruga: "Nekaj generacij pa bo potrebno, da ti ljudje ne bodo imeli po 10, 15 otrok, ki naj bi jih preživljali na starost. S cepivi in humanitarno pomočjo večina otrok preživi. Ni več naravne selekcije.
Namesto da bi milijon ljudi živel kakovostno, jih večina, 20, 30 milijonov životari.
Kdo je tu dovolj pameten, da bi našel rešitev? Bistveno bolj vpleteni ljudje od mene delajo ogromno napačnih potez." (Vir: 14)
Namesto da bi milijon ljudi živel kakovostno, jih večina, 20, 30 milijonov životari.
Kdo je tu dovolj pameten, da bi našel rešitev? Bistveno bolj vpleteni ljudje od mene delajo ogromno napačnih potez." (Vir: 14)
Zvone Šeruga: "O humanitarnosti imam mnenje, ki ni vedno samo pozitivno. Žal skozi vse te pomoči ljudi, ki čisto lepo živijo brez nas, spreminjamo v berače. Navajamo jih na to, da iztegnejo roko, da nekaj dobijo. Pri meni ne. Pri meni moraš nekaj narediti in potem dobiš denar." (Vir: 14)
Zvone Šeruga: "Belci, Evropejci, smo pred stoletji zavojevali te dežele (op.: "tretjega sveta") z ognjem, mečem in križem.
Kitajci jih zavojujejo s kovčki denarja. In kdo smo mi, da bi jih lahko obtoževali?
Ponovno bogati manjšina, ki pobere svežnje denarja, za reveže ostane drobiž.
Med nekdanjim in sedanjim suženjstvom ni nobene razlike, morda so včasih celo bolj skrbeli zanje, dali so jim prostor za bivanje, danes pa jim tega ni treba." (Vir: 14)
Kitajci jih zavojujejo s kovčki denarja. In kdo smo mi, da bi jih lahko obtoževali?
Ponovno bogati manjšina, ki pobere svežnje denarja, za reveže ostane drobiž.
Med nekdanjim in sedanjim suženjstvom ni nobene razlike, morda so včasih celo bolj skrbeli zanje, dali so jim prostor za bivanje, danes pa jim tega ni treba." (Vir: 14)