Prehrana (splošno)
Moderator: Vse
Prehrana (splošno)
"V povprečno dolgem življenju človek zaužije približno trideset ton hrane." (Vir: 73)
Re: Prehrana (splošno)
Ali so vitaminsko-mineralni dodatki potrebni?
"Verjetno ni daleč trenutek, ko bo precej težko, če ne celo nemogoče, dobiti kakovostno hrano, ki bo vsebovala vse osnovne sestavine, potrebne za zdravo življenje."
"Če boste jemali dodatke ... se najprej prepričajte, da boste izbrali najboljše."
"Nekateri bodo vsebovali visoko raven aktivnih sestavin, drugi pa bodo nasičeni z množico polnil in sredstev za povečanje prostornine." (Vir: 73)
"Verjetno ni daleč trenutek, ko bo precej težko, če ne celo nemogoče, dobiti kakovostno hrano, ki bo vsebovala vse osnovne sestavine, potrebne za zdravo življenje."
"Če boste jemali dodatke ... se najprej prepričajte, da boste izbrali najboljše."
"Nekateri bodo vsebovali visoko raven aktivnih sestavin, drugi pa bodo nasičeni z množico polnil in sredstev za povečanje prostornine." (Vir: 73)
Re: Prehrana (splošno)
Bakterije & hrana
"Hrano je treba kuhati pri najmanj 70 stopinjah Celzija, da zagotovimo uničenje bakterij. " (Vir: 73)
"Hrano je treba kuhati pri najmanj 70 stopinjah Celzija, da zagotovimo uničenje bakterij. " (Vir: 73)
Re: Prehrana (splošno)
"Nikoli ponovno ne zamrzujte hrane, ki je bila že odmrznjena.
Odmrzovanje poveča število bakterij, s tem pa tudi možnost za okužbo." (Vir: 73)
1. Prepoved je ponovno zamrzovanje. In če poješ zamrznjen sladoled - aha, okužiš črevesne bakterije.
Pričakoval bi pojasnilo, npr.: Ok, nove (slabe) bakterije gredo v spopad s prejšnjimi (dobrimi) bakterijami, ki jih imamo v črevesju.
Poleg tega te nove bakterije napadajo še kaj drugega v telesu.
Odmrzovanje poveča število bakterij, s tem pa tudi možnost za okužbo." (Vir: 73)
1. Prepoved je ponovno zamrzovanje. In če poješ zamrznjen sladoled - aha, okužiš črevesne bakterije.
Pričakoval bi pojasnilo, npr.: Ok, nove (slabe) bakterije gredo v spopad s prejšnjimi (dobrimi) bakterijami, ki jih imamo v črevesju.
Poleg tega te nove bakterije napadajo še kaj drugega v telesu.
Re: Prehrana (splošno)
"Ko je hrana kuhana, jo skušajte čim prej pojesti.
Če se ohladi, se bodo bacili v njej pričeli množiti." (Vir: 73)
1. Torej zato imamo toliko ogromno bakterij v črevesju: tam hrana zastaja (nekaj ur), se ohlaja ...
Če se ohladi, se bodo bacili v njej pričeli množiti." (Vir: 73)
1. Torej zato imamo toliko ogromno bakterij v črevesju: tam hrana zastaja (nekaj ur), se ohlaja ...
Re: Prehrana (splošno)
Superživila
"Pripravil sem seznam 101 najbolj zdravih in najokusnejših živil na svetu."
Pretipkavam: alfalfa kalčki, ananas, artičoke, avokado, banane, borovnice, breskve, brokoli, brstični ohrovt, brusnice, buča, bučke, cvetača, čaj, čebula, česen, češnje, čičerika, čili, črni ribez, datlji, fige, fižol, fižol pečen, fižol pinto, gobe, gomoljna zelena, gorčica, grah, granatno jabolko, grenivke, grozdje, hruške, humus, ingver, jabolka, jagode, jajčevci, jogurt, kalčki fižola mungo, korenje, koromač, koruza, kostanj, kreša, krompir, kruh, laneno seme, laški fižol, leča, lešniki, liči, limeta, maline, mandlji, mango, marelice, med, melona, morske alge, ohrovt, olive, oljčno olje, orehi, oves, papaja, paprika, paradižnik, pasijonka, pastinak, pečen fižol, peteršilj, pinjole, polnozrnate žitarice, pomaranče, pšenica, rabarbara, rdeča pesa, rdeči ribez, redkvice, repa, riž, robidnice, sezamova semena, sladki krompir (jam), slive, sojina zrna, solata, sončnična semena, sončnično olje, stročji fižol, suhe slive, šparglji, špinača, švedska repa, testenine, vino, vodna kreša, zelje, zimska buča, žitni kalčki. (Vir: 73)
1. Predvsem se tu vidi, da ni nujno potrebno kot superživilo uživati neka z eksotičnimi imeni.
2. Tudi (skoraj zagotovo) ni potrebno "čisto" vseh.
"Pripravil sem seznam 101 najbolj zdravih in najokusnejših živil na svetu."
Pretipkavam: alfalfa kalčki, ananas, artičoke, avokado, banane, borovnice, breskve, brokoli, brstični ohrovt, brusnice, buča, bučke, cvetača, čaj, čebula, česen, češnje, čičerika, čili, črni ribez, datlji, fige, fižol, fižol pečen, fižol pinto, gobe, gomoljna zelena, gorčica, grah, granatno jabolko, grenivke, grozdje, hruške, humus, ingver, jabolka, jagode, jajčevci, jogurt, kalčki fižola mungo, korenje, koromač, koruza, kostanj, kreša, krompir, kruh, laneno seme, laški fižol, leča, lešniki, liči, limeta, maline, mandlji, mango, marelice, med, melona, morske alge, ohrovt, olive, oljčno olje, orehi, oves, papaja, paprika, paradižnik, pasijonka, pastinak, pečen fižol, peteršilj, pinjole, polnozrnate žitarice, pomaranče, pšenica, rabarbara, rdeča pesa, rdeči ribez, redkvice, repa, riž, robidnice, sezamova semena, sladki krompir (jam), slive, sojina zrna, solata, sončnična semena, sončnično olje, stročji fižol, suhe slive, šparglji, špinača, švedska repa, testenine, vino, vodna kreša, zelje, zimska buča, žitni kalčki. (Vir: 73)
1. Predvsem se tu vidi, da ni nujno potrebno kot superživilo uživati neka z eksotičnimi imeni.
2. Tudi (skoraj zagotovo) ni potrebno "čisto" vseh.
Re: Prehrana (splošno)
Prehranski svetovalec J. Ogrin: "Ljudje imajo napačno predstavo o tem, kaj pomeni umetno in kaj naravno. Temu pravimo naturalistična zmota. Vse, kar je naravno, naj bi bilo super, vse umetno pa slabo. Tudi rdeča mušnica je zelo naravna, pa je ne bi jedel. Prav tako vse, kar je umetno, ni nujno slabo." (Vir: 31)
Re: Prehrana (splošno)
Prehranski svetovalec J. Ogrin: "Tudi zamrznjeno sadje in zelenjava sta dobra odločitev. Če se ti pokvari vsaka druga bučka, ki jo kupiš, pač kupi raje kaj zamrznjenega. Lahko je bolj kakovostno, saj je takoj obrano in takoj zamrznjeno; ni obrano še zeleno, potem pa prepotuje cel svet." (Vir: 31)
Re: Prehrana (splošno)
"Slovenci se prehranjujemo precej nezdravo, še zlasti v zadnjem času, saj se trend prekomerne telesne mase in debelosti kritično povečuje. Delež predebelih Slovencev je bil leta 2017 višji od evropskega povprečja." (Vir: 27)
Re: Prehrana (splošno)
"V starosti od 18 do 64 let kar 90 odstotkov prebivalcev zaužije premalo prehranskih vlaknin, ki so eno najpomembnejših hranil za zdravje." (Vir: 27)
Re: Prehrana (splošno)
"Podobno kar 88 odstotkov ljudi iste starosti poje premalo folne kisline, ki se prav tako pretežno nahaja v živilih rastlinskega izvora." (Vir: 27)
Re: Prehrana (splošno)
"Rezultati raziskave iz reprezentativne študije iz leta 2017 in 2018 kažejo, da moški v Sloveniji v starosti 18 do 64 let uživajo kar štirikrat več mesa in mesnih izdelkov od sedanjih slovenskih priporočil, ženske v enaki starostni skupini pa kar 2,6 krat preveč mesa in mesnih izdelkov." (Vir: 27)
Re: Prehrana (splošno)
"Prehrana je lahko spoštljiva, odgovorna in vključujoča.
V zdravi prehrani z manjšim okoljskim odtisom prevladujejo rastlinska, sezonska, lokalna živila, zlasti raznovrstna zelenjava vseh barv, stročnice, zelišča, začimbe, mikrozelenjava oziroma kalčki, polnovredna žita, semena, sadje, gobe, oreščki, lešniki, vode, mineralne vode ter sadni, zeliščni ali zeleni čaji.
Vsebuje pa čim manj pijač z dodanim sladkorjem ali sladili, procesiranih mesnih izdelkov in rdečega mesa, visoko predelanih industrijskih živil ter ni ocvrta.
Tudi zmanjšanje nepotrebne embalaže in količine zavržene hrane lahko veliko prispevata k doseganju trajnostnih ciljev." (Vir: 27)
V zdravi prehrani z manjšim okoljskim odtisom prevladujejo rastlinska, sezonska, lokalna živila, zlasti raznovrstna zelenjava vseh barv, stročnice, zelišča, začimbe, mikrozelenjava oziroma kalčki, polnovredna žita, semena, sadje, gobe, oreščki, lešniki, vode, mineralne vode ter sadni, zeliščni ali zeleni čaji.
Vsebuje pa čim manj pijač z dodanim sladkorjem ali sladili, procesiranih mesnih izdelkov in rdečega mesa, visoko predelanih industrijskih živil ter ni ocvrta.
Tudi zmanjšanje nepotrebne embalaže in količine zavržene hrane lahko veliko prispevata k doseganju trajnostnih ciljev." (Vir: 27)
Re: Prehrana (splošno)
"Poleg tega si želimo zmanjšati količino zavržene hrane in nepotrebne embalaže. Izmed naštetih ukrepov je odločitev za hrano večinoma rastlinskega izvora tisti ukrep, s katerim lahko posameznik največ prispeva k svojemu zdravju in k blaženju podnebnih sprememb." (Vir: 27)
Re: Prehrana (splošno)
"Poznamo tudi zelo zdrava živila, ki so cenovno zelo ugodna, na primer v zimskem času kislo zelje, kisla repa, ajdova kaša, oves, proso in stročnice, kot sta fižol in grah. V našteti hrani prepoznamo tradicijo prehranjevanja v Sloveniji." (Vir: 27)
Re: Prehrana (splošno)
Prehranski svetovalec J. Ogrin: "Sicer se ne izogibam sladkarijam niti katerikoli hrani, razen tisti, ki je ne maram. Nimam nobenih pravil, česa ne bi smel jesti. To je tudi moja filozofija, ki jo učim ljudi …
Je pa res, da ne more biti enaka količina čokolade ali pa paradižnika." (Vir: 31)
Je pa res, da ne more biti enaka količina čokolade ali pa paradižnika." (Vir: 31)
Re: Prehrana (splošno)
Prehranski svetovalec J. Ogrin: "Oseba, ki se veliko giba, ima bistveno več rezerve, da porabo zapolni tudi s kakšno tortico več.
Tisti, ki večino časa sedi pri miru, ima energijske rezerve manj in bo imel manj prostora za kalorične sladkarije." (Vir: 31)
Tisti, ki večino časa sedi pri miru, ima energijske rezerve manj in bo imel manj prostora za kalorične sladkarije." (Vir: 31)
Re: Prehrana (splošno)
A: "O zdravi prehrani je dandanes mnogo takšnih in drugačnih teorij."
Zdravstvena stroka svojih smernic ne posodablja.
- Prehranski svetovalec J. Ogrin: "Običajno ni težava v smernicah, ampak v tem, da se jih ljudje ne držijo. Načeloma so zastavljene dobro, za povprečno populacijo." (Vir: 31)
Zdravstvena stroka svojih smernic ne posodablja.
- Prehranski svetovalec J. Ogrin: "Običajno ni težava v smernicah, ampak v tem, da se jih ljudje ne držijo. Načeloma so zastavljene dobro, za povprečno populacijo." (Vir: 31)
Re: Prehrana (splošno)
"Veliko načinov je, kako bi lahko postavili prehransko piramido zdravega življenjskega sloga.
Vedno je več kot samo prehrana, pomembna sta tudi spanje in telesna aktivnost.
Če s pogovarjava le o prehrani, bi pod piramido dodal 'prehrana, ki se je lahko posameznik drži na dolgi rok'." (Vir: 31)
Vedno je več kot samo prehrana, pomembna sta tudi spanje in telesna aktivnost.
Če s pogovarjava le o prehrani, bi pod piramido dodal 'prehrana, ki se je lahko posameznik drži na dolgi rok'." (Vir: 31)
Re: Prehrana (splošno)
Prehranski svetovalec J. Ogrin: "Ljudje k prehranskemu svetovalcu pridejo zaradi njegovih kompetenc in znanja, ostanejo pa, če se pri njem dobro počutijo. Pomembne so kompetence, ampak če vam svetovalec poskuša vsiljevati nekaj, kar vam ne ustreza, ni pravi za vas." (Vir: 31)
Re: Prehrana (splošno)
Prehranski svetovalec J. Ogrin: "Večerjo je dobro prilagajati glede na to, koliko hrane smo zaužili čez dan. … So priporočila, po katerih naj bi bil zajtrk 15 odstotkov, kosilo 30 odstotkov, ampak po mojem je to popoln nesmisel.
Prav tako ni nujno, da moramo zajtrkovati, če se želimo zdravo prehranjevati. Je pa res, da če zajtrk izpustimo, tvegamo zelo hudo lakoto v preostanku dneva, v teh primerih je dobro jesti zajtrk. Če pa ni potrebe, torej ni lakote, ga pač izpustimo, ni obvezen." (Vir: 31)
Prav tako ni nujno, da moramo zajtrkovati, če se želimo zdravo prehranjevati. Je pa res, da če zajtrk izpustimo, tvegamo zelo hudo lakoto v preostanku dneva, v teh primerih je dobro jesti zajtrk. Če pa ni potrebe, torej ni lakote, ga pač izpustimo, ni obvezen." (Vir: 31)
Re: Prehrana (splošno)
Prehranski svetovalec J. Ogrin: "Ena izmed glavnih napak je, da zmanjšajo količino hrane za polovico. To običajno ne prinaša nič drugega kot hudo lakoto. In če si vsak dan trikrat sestradan, se boš čez teden dni nehal tako prehranjevati." (Vir: 31)