Prehrana (splošno)
Moderator: Vse
Re: Prehrana (splošno)
"Največ vitaminov boste ohranili, če hrano kuhate v čim manjši količini vode in čim krajši čas." (Vir: 20)
Re: Prehrana (splošno)
"Govorjenje o lokalnih sestavinah in frazi kilometer nič je zame lari-fari. Če so sestavine slovenske, pa naj so pripeljane z oddaljenosti sto ali dvesto kilometrov, so zame še vedno lokalnega značaja. Predvsem je pomembno, da so dobre, pa naj bodo slovenske ali uvožene." (Vir: 12)
Re: Prehrana (splošno)
"Težava pri slovenskem mesu je, da je lahko odlično ali ničvredno, cena pa je enaka. S klasifikacijo mesa se bodo morali slovenski mesarji še ukvarjati." (Vir: 12)
Re: Prehrana (splošno)
"Vse sestavine hranilnih snovi niso enako pomembne za človeško telo. Nekatere so esencialne ali bistvene, nekatere pa neesencialne ali nebistvene.
Za zdrav razvoj potrebujemo glukozo, 2 maščobni kislini, to sta linolna in linolenska (v mladosti tudi arahidna), 10 aminokislin, vitamine, mineralne snovi in vodo." (Vir: 92)
Za zdrav razvoj potrebujemo glukozo, 2 maščobni kislini, to sta linolna in linolenska (v mladosti tudi arahidna), 10 aminokislin, vitamine, mineralne snovi in vodo." (Vir: 92)
Re: Prehrana (splošno)
"Človek mora vzdrževati določeno količino svojih beljakovin. Izrabljene beljakovine stalno dopolnjuje z beljakovinsko hrano. Beljakovine, ki so v celici odigrale svojo vlogo, se razgradijo, da jih organizem izrabi kot energijske snovi. Energija, ki jo dajo beljakovine, znaša približno 10 % potrebne celodnevne energije." (Vir: 92)
Re: Prehrana (splošno)
Kako se morate počutiti ob koncu obroka?
"Da bi želodec lahko prebavil zaužito hrano, mora imeti za to dovolj prostora. Zapolniti bi ga morali torej takole: polovico s hrano, četrtino s pijačo, četrtino pa pustiti prazno.
Izogibajte se prenajedanju in poskrbite, da ob hrani vedno zaužijete dovolj tekočine!"
(Vir: J. Blohberger in R. N.: Zdravi kakci)
"Da bi želodec lahko prebavil zaužito hrano, mora imeti za to dovolj prostora. Zapolniti bi ga morali torej takole: polovico s hrano, četrtino s pijačo, četrtino pa pustiti prazno.
Izogibajte se prenajedanju in poskrbite, da ob hrani vedno zaužijete dovolj tekočine!"
(Vir: J. Blohberger in R. N.: Zdravi kakci)
Re: Prehrana (splošno)
"Ostanite v pokončnem položaju.
Včasih nas zamika, da bi se po jedi ulegli. Toda pozor: to prekine naravno pomikanje hrane navzdol in lahko povzroči prebavne motnje. Raje se torej odpravite na sprehod ali pa sedite vzravnano in uživajte ob kozarcu tople vode ali najljubšega čaja."
(Vir: J. Blohberger in R. N.: Zdravi kakci)
Včasih nas zamika, da bi se po jedi ulegli. Toda pozor: to prekine naravno pomikanje hrane navzdol in lahko povzroči prebavne motnje. Raje se torej odpravite na sprehod ali pa sedite vzravnano in uživajte ob kozarcu tople vode ali najljubšega čaja."
(Vir: J. Blohberger in R. N.: Zdravi kakci)
Re: Prehrana (splošno)
"Še en nasvet: po možnosti obedujte vsaj dve uri pred nočnim počitkom, da se hrana malce prebavi, preden greste spat. Tako boste spali bolje in dlje ter z manj prekinitvami."
(Vir: J. Blohberger in R. N.: Zdravi kakci)
(Vir: J. Blohberger in R. N.: Zdravi kakci)
Re: Prehrana (splošno)
V: Torej imate raje domačo hrano?
M. Molk: "Kaj je danes domače? Domače je danes postalo že ekstra! Rada kuham doma, včasih pa grem tudi v restavracijo, vendar imam s tem kar težave, ker sem redko zadovoljna. Ali je preveč olja, ali smetane, ali moke ... Čutiš seveda tudi, da je hrana pogreta, solata uvela ali pa enostavno predolgo čakaš." (Vir: 14)
1. Brez dlake na jeziku.
M. Molk: "Kaj je danes domače? Domače je danes postalo že ekstra! Rada kuham doma, včasih pa grem tudi v restavracijo, vendar imam s tem kar težave, ker sem redko zadovoljna. Ali je preveč olja, ali smetane, ali moke ... Čutiš seveda tudi, da je hrana pogreta, solata uvela ali pa enostavno predolgo čakaš." (Vir: 14)
1. Brez dlake na jeziku.