Re: Profesionalni šport: vidiki
Moderator: Vse
Profesionalni šport: vidiki
Tu povzemam nekaj kratkih sestavkov iz biografije profesionalnega kolesarja (v nadaljevanju bo lahko razvidno, zakaj je za primer profesionalnega športa izbrano prav kolesarstvo):
"Takoj zaspim. Preveč sem utrujen, da bi težko zaspal. Toda ker se ponoči z razbolelim telesom večkrat zbudim, spim vsega skupaj morda le štiri ure. Premalo. Telo je utrujeno in psihično sem iz dneva v dan bolj izžet. Zato ponoči tudi večkrat sanjam, kako dirkamo s kolesom. ... Vedno imam le cel kup težav. Zelo pogosto sanjam, kako padem s kolesom. Na cesti s kolesom zapnem v drugega in zgrmim prek krmila proti asfaltu." (Vir: 122)
"Takoj zaspim. Preveč sem utrujen, da bi težko zaspal. Toda ker se ponoči z razbolelim telesom večkrat zbudim, spim vsega skupaj morda le štiri ure. Premalo. Telo je utrujeno in psihično sem iz dneva v dan bolj izžet. Zato ponoči tudi večkrat sanjam, kako dirkamo s kolesom. ... Vedno imam le cel kup težav. Zelo pogosto sanjam, kako padem s kolesom. Na cesti s kolesom zapnem v drugega in zgrmim prek krmila proti asfaltu." (Vir: 122)
"Na dirki zmaga kolesar, ki lahko najbolj trpi. Takrat ko te najbolj boli, takrat lahko narediš razliko." (Vir: 122)
"Pomočniki trdo garajo in žrtvujejo vse za svojega kapetana. Zanj režejo ubijalski nasprotni veter, ga čakajo in spodbujajo. Potrpežljivo čakajo na svojo priložnost, toda končni cilj je le zmaga kapetana. ... Zmagovalec nagrado razdeli na enake dele. ... enega izmed teh enakih delov pa razdelijo še med mehanike in maserje." (Vir: 122)
"Ne glede na vse spremembe je zato kolesarstvo nekoč, pa nato v mojih časih in danes, ko je Slovenija postala kolesarska veselila, ostalo eden najbolj fizično krutih in psihološko zahtevnih športov." (Vir: 122)
Vrhunski športniki
"Vrhunski športniki imajo osebnostne značilnosti, ki jim omogočajo, da lahko dosežejo marsikaj, če se odločijo, in to je po mojem pravzaprav največja dodana vrednost, ki jo prinesejo v poklicno življenje." (Vir: 47)
"Vrhunski športniki imajo osebnostne značilnosti, ki jim omogočajo, da lahko dosežejo marsikaj, če se odločijo, in to je po mojem pravzaprav največja dodana vrednost, ki jo prinesejo v poklicno življenje." (Vir: 47)
"Vsi, ki so v nečem vrhunski, izjemni, po navadi niso lahke osebnosti …"
"Če bi bili, bi čepeli doma in jamrali.
Na vrh so jih pripeljale osebnostne lastnosti, biti morajo iz pravega testa." (Vir: 47)
"Če bi bili, bi čepeli doma in jamrali.
Na vrh so jih pripeljale osebnostne lastnosti, biti morajo iz pravega testa." (Vir: 47)
Kaj je potrebno za uspeh?
T. Maze: Vztrajnost ...
T. Maze: Karizmatičnost (ni samo stvar genov), ampak bolj stvar vzgoje.
T. Maze: (Pritrdi). Ne moreš biti skromen in sramežljiv in imeti uspehe - v svetovnem športu.
Moraš biti samozavesten, ponosen (ne aroganten). (Vir: 10)
T. Maze: Vztrajnost ...
T. Maze: Karizmatičnost (ni samo stvar genov), ampak bolj stvar vzgoje.
T. Maze: (Pritrdi). Ne moreš biti skromen in sramežljiv in imeti uspehe - v svetovnem športu.
Moraš biti samozavesten, ponosen (ne aroganten). (Vir: 10)
Kaj pa odrekanja (ko si bila v puberteti ...)?
T. Maze: Šport je super. Ti da bujenje, naloge, samodisciplino. In ogromno smernic, ki ti pridejo vedno prav za življenje.
Vam je ukradeno otroštvo?
T. Maze: Se ne pritožujem za tem.
Se pa zahvaljujem šoli, trenerjem, ki so mi dopustili tudi trenutke mladostništva, zabav - do maturantskega izleta ... (Vir: 10)
T. Maze: Šport je super. Ti da bujenje, naloge, samodisciplino. In ogromno smernic, ki ti pridejo vedno prav za življenje.
Vam je ukradeno otroštvo?
T. Maze: Se ne pritožujem za tem.
Se pa zahvaljujem šoli, trenerjem, ki so mi dopustili tudi trenutke mladostništva, zabav - do maturantskega izleta ... (Vir: 10)
T. Maze: Včasih sem bila prepričana, da vem vse.
Ko pa se daš v eno točko, da si se pripravljen učiti, poslušati, ko se vsak dan daš na nulo - kljub temu, da si že nekaj naredil - da daš glavo dol, da si prizemljen (ne vem, kako se zdaj to sliši), da si prazen (nepopisan) list, ki bo na novo popisan, da izboljšuješ predvsem samega sebe (drugih je težko spreminjati; ali pa izbirati ljudi, ki ti nekaj dajo, je težko; težko jih je najti; in treba jih je tudi ceniti, ko jih imaš in jih nagraditi in jim dati vedeti, da so ti pomembni). (Vir: 10)
Ko pa se daš v eno točko, da si se pripravljen učiti, poslušati, ko se vsak dan daš na nulo - kljub temu, da si že nekaj naredil - da daš glavo dol, da si prizemljen (ne vem, kako se zdaj to sliši), da si prazen (nepopisan) list, ki bo na novo popisan, da izboljšuješ predvsem samega sebe (drugih je težko spreminjati; ali pa izbirati ljudi, ki ti nekaj dajo, je težko; težko jih je najti; in treba jih je tudi ceniti, ko jih imaš in jih nagraditi in jim dati vedeti, da so ti pomembni). (Vir: 10)
"Športniki vzamejo od človeka precej več energije kot drugi pacienti, ker so egocentriki. Če to ne bi bili, ne bi bili uspešni." (Vir: 11)
»Rogliča sem izbral, ker je zelo močno osredotočen, discipliniran, za svoj uspeh v športu je pripravljen narediti vse. Ima izjemne fizične sposobnosti za vrhunskega športnika, z razreševanjem mentalnih ovir pa bi bil še boljši.« (Vir: 11)
"O tem se veliko pogovarja s svojimi varovanci. »Primož recimo ima disciplino in miselnost zmagovalca, sem pa začutil, da se na trenutke počuti, kot da si ne zasluži nekaterih zmag v karieri, in si zato podzavestno postavlja ovire. Če bi te ovire odpravil, bi bil lahko najboljši kolesar vseh časov!«" (Vir: 11)
Špela Pretnar: "A opažam, da mu primanjkuje vztrajnosti, doslednosti, potrpežljivosti.
Mladi danes želijo vse doseči čez noč. Občudujejo športne zvezde, ne zavedajo pa se, kako veliko dela, discipline in odrekanj jih je pripeljalo do uspeha." (Vir: 31)
Mladi danes želijo vse doseči čez noč. Občudujejo športne zvezde, ne zavedajo pa se, kako veliko dela, discipline in odrekanj jih je pripeljalo do uspeha." (Vir: 31)
Špela Pretnar: Vrhunska športna kariera mi je tako dala kot vzela.
Prikrajšala me je sproščene mladosti, saj sem jo podredila bolj ali manj strogim načelom vrhunskega športa, pač nisem živela kot večina vrstnikov.
"Najbolj mi je žal, da nisem doživela študijskih let in sem prikrajšana za visokošolsko izobrazbo.
Čeprav danes vem, da je vrhunski šport svojevrstna dragocena fakulteta za nadaljnje življenje, ki je na klasični univerzi ne moreš pridobiti.
Hvaležna sem zanjo." (Vir: 31)
Prikrajšala me je sproščene mladosti, saj sem jo podredila bolj ali manj strogim načelom vrhunskega športa, pač nisem živela kot večina vrstnikov.
"Najbolj mi je žal, da nisem doživela študijskih let in sem prikrajšana za visokošolsko izobrazbo.
Čeprav danes vem, da je vrhunski šport svojevrstna dragocena fakulteta za nadaljnje življenje, ki je na klasični univerzi ne moreš pridobiti.
Hvaležna sem zanjo." (Vir: 31)
Špela Pretnar: "Skozi vrhunski šport sem dojela, da nič ni nemogoče! Da lahko z obilo truda in predanosti dosežeš marsikaj v življenju.
In postala sem prilagodljiva, ne ustrašim se sprememb, novih izzivov. Vsaka sprememba je priložnost, da se bolje spoznaš, da uvidiš, da zmoreš več, kot se zdi." (Vir: 31)
In postala sem prilagodljiva, ne ustrašim se sprememb, novih izzivov. Vsaka sprememba je priložnost, da se bolje spoznaš, da uvidiš, da zmoreš več, kot se zdi." (Vir: 31)
Špela Pretnar: "Priznam, da so mi zaradi tega vrata marsikje hitreje odprta, lažje in hitreje uredim kakšno zadevo. To je dejstvo, ki pa ga seveda zavestno nikoli ne izkoriščam. Mi pa prija, vsekakor." (Vir: 31)
Špela Pretnar: "Vrhunski šport je predvsem garanje." (Vir: 31)
Špela Pretnar: "In samo talent v vrhunskem športu ne zadostuje. Od številnih drugih dejavnikov je odvisno, da se nadarjeni smučar lahko razvije v vrhunskega tekmovalca." (Vir: 31)
Špela Pretnar: "Ker sem bila med športno kariero pogosto na poti zaradi tekmovanj in treningov, nisem bila navajena biti doma. Odsotna sem bila 250 dni v letu, zato mi je bilo težko ostati sama, pogrešala sem pakiranje kovčkov in potovanja. Čez noč ostaneš sam, prepuščen samemu sebi. Prej so se vsi vrteli okoli mene, urejali so moje življenje, jaz sem skrbela le za to, da sem bila čim bolj pripravljena na tekmovanja." (Vir: 31)
Špela Pretnar: "Zato ni presenetljivo, da se nekateri vrhunski športniki po končani karieri spopadajo z depresijo, nekateri zapadejo v alkoholizem ali druge odvisnosti. Veliko je tudi samomorov. Žal." (Vir: 31)
S. Isakovič: Že pri 12 letih sem izbrala miselno naravnanost, ki mi je vseskozi govorila, da če želim biti vrhunska, to pomeni tudi, da moram imeti miselnost zmagovalca. Znotraj izzivov sem vedno iskala rešitve, bolečino premagovala s preusmerjanjem pozornosti. Nisem premišljevala o tem, kako zelo me vse boli, temveč sem se vprašala, kje lahko najdem moč in hitrost. Nikamor ne bi prišla, če bi se na tekmovanju prepustila razmišljanju, da si ne zaslužim biti, kjer sem, da jih je veliko boljših od mene, da prihajam iz majhne Slovenije ... (Vir: 15)
S. Isakovič: Napredek je včasih počasen, to je res, a postopoma ti misli, ki si jih ponavljaš, postajajo domače, celo prijetne. Če so pozitivne misli pretežke zate, začni tako, da si zadaš eno samo nalogo, in sicer, da se nemudoma nehaš kritizirati. (Vir: 15)